proptech-bergen-header (2)

Lesetid: 3 minutter 

Ved å digitalisere et bygg vil du potensielt oppnå en energibesparelse på hele 40% per år. Dette er bare én av mulighetene du nå har, etter at Toma og Energy Control bestemte seg for å gå sammen om å ta ansvar for energiutslipp fra bygningsmasser.

- Eiendomsteknologi har endelig kommet til et nivå der det ikke bare er et buzzord, men faktisk gir verdi, sier CEO i Energy Control, Tommy Hagenes.

 

Agenda: digitalisering og bærekraft

Det oser av engasjement når vår konserndirektør for forretningsutvikling og digitalisering, Georg Schanche, forteller om det innovative prosjektet Toma og Energy Control nå skal i gang med for fullt. Tomagruppen har inngått et verdifullt samarbeid med proptech selskapet Energy Control, med Tommy Hagenes i spissen. Sammen skal vi gi eiendomsbransjen et digitaliseringsløft som betyr langt mer bærekraftige bygg tilpasset den enkeltes ulike behov.

- Vi ønsker å gjøre en forskjell innenfor et område med så betydelig potensial innenfor bærekraft. Det er viktig at store aktører som Toma AS tar samfunnsansvar der det er mulig, påpeker Schanche.

Toma, som en av bransjens bautaer innen bygningsledelse, har store ambisjoner for digitalisering. Gjennom samarbeidet med Energy Control ønsker vi å innta en lederposisjon i markedet.

 

Prosjektet - kort fortalt

Energiutslipp fra bygningsmasse står i dag for hele 40% av klimagassutslipp på global basis. Dette er tall du enkelt kan bidra til å redusere ved hjelp av digitalisering. Her kommer Toma og Energy Control inn.

Ved bruk av sensorikk kan du i løpet av noen få timer koble et bygg opp mot en digital plattform som henter ut dataen du trenger for å drive god energiledelse. Ved hjelp av informasjonen du mottar om bygningsmassen, for eksempel temperaturforandringer, fukt og tekniske feil, kan du iverksette målrettede tiltak helt uten å måtte dra på fysisk befaring av bygget.

Sensorikken og teknologien kan ved hjelp av kunstig intelligens over tid også lære seg når det er på tide å bytte ut og vedlikeholde ulike byggkomponenter. De kaller det virtuelle sjekkrunder.

Teknologien kan benyttes i nye bygg, så vel som gamle bygg som er der potensialet er størst. Prosjektet er fortsatt i startfasen, men etter en periode med utprøving av systemene på flere bygg, forteller Georg at deres mål er å digitalisere over 300 bygg i løpet av neste år.

- De testene vi har sett til nå, gjør oss trygge på at selv et såpass hårete mål bør være oppnåelig, forteller vår konserndirektør.

Får gevinster av å tilrettelegge for fremtiden

Det er ingen som kan spå fremtiden. 2020 har vært et år som har ført til endret bruksmønster omtrent over natten, på en måte ingen hadde kunnet forutse.

- I vår bransje ser vi plutselig kontorbygg som nærmest står tomme, men som fortsatt fyrer som om det skulle huset mange mennesker på daglig basis. Dette er lite gunstig bruk av ressurser, påpeker Georg.

Videre forteller han at det handler om å tilrettelegge for fleksible løsninger som ikke krever mer enn noen tastetrykk for å tilpasse bygget til nye situasjoner, og gi et makroperspektiv på bruksmønstre som skulle oppstå plutselig.

 - Vi ønsker rett og slett å tilby en attraktiv og fremtidsrettet løsning som er nyttig for alle parter.


Unikt testsenter gir konkrete løsninger med dokumentert effekt

Prosjektet har et solid dokumentasjonsgrunnlag, takket være det innovative testsenteret Proptech Bergen. Her ble teknologien og sensorikken Energy Control utviklet, testet grundig over lengre tid. Dette har ført til revolusjonerende løsninger for energibesparelse. Løsningene har blitt samlet i en verktøykasse som er utviklet med en infrastruktur som kunden selv kan bygge videre på, med eksempelvis vannvakt i tekniske rom eller overvåkning av inneklima.

 

Pakkeløsninger med kundens behov i sentrum

Toma og Energy Control er begge opptatt av at det skal være enkelt for alle å drive energiledelse. Derfor har de laget en innstegsmodell som gjør at alle kan starte digitaliseringsreisen til en svært attraktiv pris. Løsningen starter på kr 2500 per måned, og inneholder grunnleggende energiledelse. For mange er dette nok, men skulle du ønske mer spesialisert teknologi og bli enda mer digital, er dette selvfølgelig også mulig.

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat, om du ønsker å vite mer. 

 

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat, om du ønsker å vite mer. 

Endre Johannessen, Leder Kvalitet og Innovasjon Toma. Email: endre.johannessen@toma.no. Telefon: 951 94 571

Tommy Hagenes, Daglig Leder Energy Control. Email: tommy@energy-control.no. Telefon: 403 24 040