Det er ikke mer enn et års tid siden du stod overfor samme scenario, men det er likevel fort gjort å glemme noe. Vi har laget en huskeliste med de viktigste punktene for vårklargjøringen av bygget ditt.
Det er fint å ha fasadevasken unnagjort til 17. mai. Du er nok ikke den eneste som ønsker en skinnende ren fasade til nasjonaldagen, derfor er det viktig å bestille dette tidlig. Fordi fasadevasken består av flere ulike operasjoner, er det smart å ha rekkefølgen klar. Det vil lønne seg å begynne med å spyle og vaske fasaden, før vinduene og persiennene står for tur. En profesjonell tjenesteleverandør vil sørge for at dette går riktig for seg, slik at du slipper å komme til et bygg der vinduene har striper av vinterens møkk fordi veggene er blitt spylt til slutt. Velger du en erfaren aktør her, sørger de for å bruke riktige rengjøringsmidler, slik at du blir kvitt rester etter sur nedbør og annen forurensning som tærer på bygget ditt.
Les også: 6 ting du bør tenke på når du velger leverandør av fasadevask
Har det vært snørydding på taket i løpet av vinteren så bør du ta en tur opp dit og sjekke hvordan det står til. En slik funksjon kan sys sammen med fasaderenhold, slik at taket ryddes før man går i gang med å vaske fasaden og vinduene.
De fleste må gjøre seg noen dårlige erfaringer før de forstår viktigheten av å sjekke taket etter vinteren. Farene er at det har oppstått en rift i taktekket, at takstein har blitt knust eller at beslag har løsnet, slik at du ender opp med en lekkasje. Dette er skader som kan oppstå som følge av hardt vær, for eksempel, og er ikke nødvendigvis så lett å oppdage i løpet av vinteren.
Fordi vann som samler seg på og rundt taket vil fryse og så smelte igjen vekselvis vinteren igjennom, kan tettinger rundt isolasjonen brytes opp eller ødelegges. Skadene isen og snøen forårsaker kan ha langtidseffekter dersom det tar lang tid før du oppdager dem.
Skadeverk etter brøyting er noe du bør ta tak i så fort som mulig etter at snøen har forsvunnet. Gjør det til en regel at du går over og sjekker alt av heller og annet som kan ha blitt skadelidende under vinterens snømåking. Om det er tele, uforsiktig kjøring eller snøbrøyting som skader hellene rundt bygget, kan skadene bli så store at folk snubler og skader seg. I verste fall kan du være erstatningspliktig for slike personskader. Har du god oversikt over tilstandene på og utenfor bygget ditt, kan du gå i dialog med brøyteselskapet om eventuelle skader så fort du oppdager dem. Dropper du tilsynet, kan det gå lang tid før du oppdager skadene. Da er det lettere for brøyteselskapet å skylde på andre aktører som budbilen eller postbilen, og desto vanskeligere for deg å bevise at ødeleggelsene er en konsekvens av snømåkinga.
Gjennom vinteren er det fort gjort at brøytebiler eller andre kjøretøy kan sneie fasaden, og hvis det faller av biter her kan det gi følgeskader som for eksempel lekkasje. Slike uheldige konsekvenser er lettest å oppdage ved en grundig manuell inspeksjon, så ta en runde og sjekk hvordan det står til med fasaden når våren kommer.
Det er fortsatt en del mindre intelligente bygg som har utstyr og anlegg med av- og på-brytere. Her er det viktig å huske at du skal slå av snøsmeltanlegg, varmekabler i takrenner og slike ting. Du vil ikke at de skal stå og bruke unødvendig energi når våren kommer.
Når våren kommer er det fort gjort å glemme at varmeanlegget fortsatt går for full styrke, slik det har gjort gjennom hele vinteren. Store temperatursvingninger gjør at brukstider og temperatur i rommet må følges opp og styres tettere i denne perioden. Ved store svingninger i løpet av et døgn varmes ofte inneklimaet opp først på dagen før det så kjøles ned igjen noen timer senere, og i verste fall går varme og kjøling samtidig. Om våren kan det være en utfordring å finne riktig innetemperatur. Hvis anlegget måler utetemperaturen på et punkt sola ikke treffer, vil inne-arealene varmes opp mer enn det som egentlig trengs når vårsola slår inn. Fordi temperaturen i et rom også vil stige i takt med antall mennesker som er der inne, vil du ende opp med et mye varmere rom enn du trenger og ønsker.
Glemmer du å regulere ned eller slå av varmeanlegget, er det fort gjort at folk begynner å lufte ut for å senke temperaturen. Ofte vil du i disse overgangsperiodene være tjent med å sette på litt varme i forkant av at rommet tas i bruk, for så slå den av når det kommer folk dit. En slik brukerstyring er fornuftig året rundt.
Med vannbåren varme er det også en risiko for lekkasje. For å være sikker på å unngå det, bør du rett og slett slå av varmeanlegget i sommerhalvåret.
Les også: Bruk energiledelse i kampen mot høye strømpriser
Planter og busker bør ideelt sett beskjæres allerede i februar eller mars. Dette gjelder spesielt hvis du har trær som er litt svake, da vil det lønne seg å beskjære dem mens de er i hvile. Dette øker sjansen for en sterk gjenvekst.
Tørke er ikke et utbredt problem her til lands, men det kan likevel være behov for å vanne utover våren og sommeren. Noen trær og vekster krever gjødsling, og litt senere på våren kan du sette i gang med beplantningen. Lar du en profesjonell aktør ta seg av dette, lager de en plan for hvordan utearealene bygges opp og vokser frem gjennom våren og mot sommeren.