2018 har vært et år preget av skyhøye strømpriser, der lite nedbør og kalde uker har bidratt til å presse prisene oppover. God energiledelse kan bidra til å redusere energikostnadene dine i slike perioder.
Ekstremsommeren 2018 var unik. Temperaturen nådde eksepsjonelle høyder og vi måtte vende blikket helt tilbake til 1901 for å finne en like beskjeden nedbørsmengde. Resultatet ble lav fylling i kraftmagasinene og skyhøye strømpriser. Men regnet kom til slutt og fylte opp vannmagasinene og kuttet strømprisene.
Til tross for dette ble det forventet en rekordhøy strømpris i vinterhalvåret, fordi vi på spesielt kalde uker ikke har kapasitet til å produsere nok kraft. Kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i analysebyrået Thomson Reuters fortalte allerede i november at strømprisene hadde steget kraftig og at det skulle bli verre, og på ett tidspunkt var prisene vesentlig høyere enn under den verste strømperioden i sommer.
Perioder med høye strømpriser dukker til stadighet opp. Heldigvis er det flere tiltak du kan iverksette for å unngå å gå på de verste kostnadssmellene i energiforbruket ditt om prisene skulle stige til usedvanlige høyder.
Hva er energiledelse, og hvorfor er det viktig?
Energiledelse dreier seg om å identifisere og gjennomføre lønnsomme tiltak for å redusere energibehov og -kostnader. Med andre ord handler det om å sikre at produksjonen og bruken av energi i virksomheter og bygg er optimal til enhver tid.
Med tanke på at vi nordmenn ligger på verdenstoppen i strømforbruk, er det en klok ledelsesdisiplin å ta i bruk. Norge er fullt av næringsbygg som sløser millioner av kroner på strøm hvert eneste år, og ifølge en undersøkelse utført av TNS Gallup på vegne av Hafslund Strøm i 2014 har kun seks av ti bedrifter iverksatt tiltak for å redusere strømutgiftene.
De som iverksetter energibesparende tiltak har mye penger å spare. For eksempel fikk store strømregninger hos Sats Elixia medeier Bjørn Maaseide til å regne på hvor mye de kunne spare på strømregningen ved å samordne kjølesystem, ventilasjon og oppvarming på en bedre måte enn i dag. Fasiten viste at de kunne spare over 100 millioner kroner årlig.
Også du kan spare lignende summer, og samtidig forberede deg på de skyhøye strømprisene som ligger og lurer rundt hjørnet. Du kan for eksempel begynne med å følge tipsene Standard Norge har samlet i en enkel infografikk om hvordan du kan få kontroll på energisløsingen din. Det er et godt sted å starte.
Skal du virkelig se effekter og høste gevinster bør du imidlertid implementere et energiledelsessystem.
Energiledelsessystem: ISO 50001
Energiledelse fører som regel til lønnsomme investeringstiltak og lavere energibruk. Lavere energibruk fører igjen til reduserte kostnader, i tillegg forbedret miljøprofil og styrket konkurranseevne.
Den internasjonale standarden ISO 50001 trekkes ofte frem som et særlig effektivt verktøy for å implementere energiledelse. Den har til hensikt å hjelpe virksomheter med å etablere de systemene og prosessene som trengs for å forbedre energieffektiviteten i eiendommene og byggene deres. Det er verdt å sette seg inn i retningslinjene og metodene i den: med et energiledelsessystem på plass, vil du ikke bare møte vinterens høye strømpriser på den beste måten, men rigge deg for effektiv energibruk i lang tid fremover.
Ta gjerne kontakt med en spesialist på eiendomsdrift, som ser helhetlig på energi og hvordan du kan finne den optimale løsningen for energibruket i eiendommene eller byggene dine i dag. Det vil du spare på i morgen.