Lesetid: 3 minutter digitalisere bygg

Visste du at digitalisering av bygget ditt bidrar til å kutte mange unødvendige utgifter og utslipp? I denne artikkelen forklarer vi deg hvordan du kan optimalisere den daglige driften med hjelp av bærekraftig teknologi.

 

Skap et mer bærekraftig bygg 

40 prosent av dagens klimautslipp på global basis kommer fra bygningsmasser. Dersom du tar et aktivt grep for å redusere eiendommens daglige energiforbruk ved hjelp av teknologi og kunstig intelligens, bidrar du og resten av bedriften til mer bærekraftig energibruk.

Hva vil bærekraftig energibruk egentlig si i bygg-kontekst? Jo, det kan forklares enkelt som at eiendommen ‒ med hjelp av kunstig intelligens ‒ kun bruker energi der det trengs, når det trengs. Mange eiendommer i dag benytter seg for eksempel av lys som står påslått hele dagen, eller lys som er tidsstyrt.

Dette fører til unødvendig energiforbruk og kan fort bli en kostbar utgift du enkelt kan kutte ned på med hjelp av digitaliserte lyssensorer som automatisk blir aktivert når de registrerer bevegelse. Noe som er lurt å tenke på når du bytte lokaler, fordi det det er energisparende og mer bærekraftig for alle.

Tidsbesparende teknologi som kutter utgifter 

Det sier seg selv at dersom et bygg står halvtomt, men likevel kjører opp temperaturen i hele lokalet når det er kaldt, vil strømregningen også bli høyere. Med sensorteknologi har du et bygg som kan tilpasse seg selv makroforandringer i bruksmønsteret. Et eksempel på endringer i bruksmønsteret er hvor mange som bruker bygget i ulike perioder. CO2-nivået synker når det er færre mennesker i rommet og behovet for ventilasjonsbruk bør justeres deretter.

Når bygget har installert en digital løsning som registrer CO2-nivået, vil ventilasjonen automatisk endre seg. Et annet viktig aspekt ved sensorikken er at den lærer seg når det er på tide å bytte ut og vedlikeholde diverse komponenter og sparer dermed bedriften for fysiske befaringer. Slik kan du heller iverksette nødvendige tiltak når systemet gir beskjed om det.

Les også: Bærekraft i praksis: Slik jobber Toma med bærekraft og inkludering 

Kunstig intelligens gjør jobben for deg  

Får du bygget ditt koblet opp mot en digital plattform som henter ut data ved bruk av sensorikk, vil du som nevnt oppleve gleden av et mer bærekraftig bygg, men også et smartere bygg. Sensorikk installert i bygget logger alt av informasjon som fuktnivåer, tekniske feil og temperaturforandringer på én digital plattform, slik at du kan iverksette nødvendige tiltak der det trengs. De ansatte får en arbeidsplass som tilpasser seg menneskene og behovene som oppstår fra dag til dag. 

Kort oppsummert: God energiledelse bidrar til at bedriften din kan gå på bærekraftige og optimaliserte skinner inn i fremtiden.

På tide å digitalisere ditt kontorlokale? Vi i Toma AS brenner for effektiv drift av næringsbygg og har som mål å digitalisere 300 bygg i 2021. Dette gjør vi ved å blant annet utføre en risikovurdering som hjelper oss å se hvilken teknologi som effektivt regulerer forholdene i det spesifikke bygget for å optimalisere energisparingen.

 Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat.