Kantines innvirkning på sykefraværetEn mindre optimal kantine, med usunne retter og matvarer, kan medføre økt sykefravær blant ansatte. Legger du penger i god lunsj, derimot, får du ikke bare mindre sykefravær, men også mer produktive medarbeidere og høyere trivsel blant de ansatte.

Mat og helse er uløselig knyttet sammen. Det vi putter i oss, får konsekvenser for hver enkelt persons liv og helse. Det er velkjent. Men det færre tenker over, er at det vi putter i oss også får konsekvenser for både samfunnet og næringslivet.

I 2016 skrev Aftenposten at usunt kosthold koster oss 154 milliarder kroner hvert år, blant annet som en følge av økt sykefravær. Beregningene, som er gjort på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet viser at utgiftene i helsetjenestene kunne vært 12 milliarder kroner lavere i året om folk hadde spist sunt. En god kantine kan bidra til å justere disse tallene og hjelpe medarbeiderne dine redusere sykefraværet sitt og øke produktiviteten sin. 

Last ned gratis e-bok: Din guide til vellykket drift av kantine og  personalrestaurant

Kosthold og sykefravær på arbeidsplasser

Ifølge en rapport fra WHO er kosthold en viktig faktor når det gjelder sykefravær, og ifølge en rapport publisert av Sintef koster sykefravær norske bedrifter 2 600 kroner om dagen. I og med at vi gjerne spiser minst ett av dagens måltider på arbeidsplassen, er det viktig at vi får i oss sunn mat i kantinen. Alle monner drar, og spiser vi sunt på jobben, er det lettere å spise sunt på fritiden.

Det ser imidlertid ut til at vi har en liten vei å gå. For en tid tilbake ble det gjennomført et par undersøkelser som viser at seks av ti bedriftsledere og HMS-ansvarlige mener at kantinen har sunn og god mat, men kun én av ti norske arbeidstakere opplever at arbeidsplassen legger til rette for sunt kosthold. 

Denne uoverensstemmelsen bør det være enkelt å komme seg fordi. Det finnes nok av kilder som gir oss retningslinjene vi behøver for å tilrettelegge for et sunt kosthold på arbeidsplassen. Ifølge én forskningsrapport kan servering av ett måltid med grønnsaker i løpet av arbeidstiden være en effektiv metode for å forbedre kostholdet blant voksne medarbeidere. Helsedirektoratet, på sin side, anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk. Samtidig bør mengden bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker begrenses. 

Forholdet mellom kosthold og produktivitet

Ved siden av redusert sykefravær, vil en god kantine også gjøre medarbeiderne dine mer produktive. Som en artikkel i Harvard Business Review påpeker, påvirker mat våre kognitive evner direkte. Forskning viser at det er 66 prosent mer sannsynlig at medarbeidere med et usunt kosthold opplever redusert produktivitet sammenlignet med de som regelmessig spiser fersk frukt, grønnsaker, fettfri mat og helkorn.

Forskning forteller oss at målrettet og effektiv promotering av kosthold på arbeidsplassen kan forbedre produktiviteten på arbeidsplassen med 1-2 prosent. På større arbeidsplasser utgjør en slik effektivitetsgevinst mer enn kostnadene ved å implementere promotering av sunt kosthold.

En forholdsvis fersk artikkel publisert i Forbes forklarer at et stort inntak av karbohydrater og lavt blodsukker kan redusere produktiviteten på arbeidsplassen. Ikke minst påvirker kostholdet søvnsyklusene våre, som igjen vil påvirke produktiviteten negativt. 

Kantine som strategisk virkemiddel for redusert sykefravær

En optimal kantine vil bidra til å holde medarbeiderne dine friske og produktive, og et fokus på mat og velvære kan ha en massiv påvirkning på forretningen. Ved å skape en kantine og et miljø som både stimulerer til sosialt samvær og tilbyr sunn og energigivende mat, gjerne ved tidspunkt der det passer medarbeiderne best, kan arbeidsgivere demonstrere hvor mye de verdsetter sine ansatte og få effektive og produktive medarbeidere i retur.

Her er noen tips til hvordan du kan tilrettelegge for et sunt kosthold i kantinen din:

  • Server gjerne mat laget fra bunnen, med minst mulig mettet fett, salt og sukker
  • Benytt hvitt kjøtt i størst mulig grad
  • Server fisk minst en gang i uken
  • Bruk magre meieriprodukter
  • Bruk fullkornsprodukter så ofte det lar seg gjøre
  • Server primært hjemmelagde dressinger basert på kesam
  • Benytt ferske grønnsaker
  • Server fersk fisk fremfor panerte produkter
  • Bruk rene råvarer fremfor farseprodukter
  • Tilby dagsferskt brød fremfor halvstekte produkter
  • Lag suppene fra bunnen av
  • Tilby de sunneste rettene og matvarene først i serveringslinjen, for eksempel salatbarer med grønnsaker først, deretter proteiner og dressinger til slutt

Du kan også lese mer om hva som utgjør en god kantine og hvordan du kan skape den, i vår guide til vellykket drift av kantiner og personalrestauranter, tilgjengelig for nedlastning nedenfor.

Din guide til vellykket drift av kantine og personalrestaurant