Selvbetjeningsløsninger er godt kjent for de fleste av oss. Vi sjekker inn flyreisen vår, booker hoteller og bestiller hjemlevering av restaurantmat direkte fra leverandøren online. Også innen Facility Management har slike tjenester vært utbredt en god stund. Eiendomsansvarlige kan logge seg inn på digitale selvbetjeningsløsninger online og bestille møtemat, booke møterom og kontakte tjenesteleverandører, for å nevne noe.
Men i dag beveger stadig flere servicetjeneste- og fasilitetsstyringsleverandører seg over i den mobile verden og utvikler apper som letter kommunikasjonen mellom bruker, gårdeier og leverandør. Slike apper kobler sammen alle aktørene i et helhetlig økosystem, som har til hensikt å forbedre tjenestetilbudet og generere effektiv fasilitetsstyring.
I dag ser vi flere tjeneste- og teknologileverandører gå sammen for å utvikle blant annet følgende muligheter for medarbeidere og eiendomsansvarlige:
Les også: Teknologiske trender innen Facility Management
Fordelene listet opp ovenfor, er ikke i seg selv banebrytende utnyttelse av ny teknologi. I praksis muliggjør mobile selvbetjeningsløsninger en enkel tilgang til alle nødvendige tjenester i ett grensesnitt, tilgjengelig hvor og når brukeren trenger det. Det er ikke noe jeg sier for å undervurdere de betydelige gevinstene mobile selvbetjeningsløsninger utgjør, men for at apper innen Facility Management vil fortsette å utvikle seg videre i tiden som kommer.
Les også: Digitaliserings frukter: Klare for å høstes av Facility Management?
Med den radikale teknologiske utviklingen som åpenbarer seg foran våre øyne i dag, vil vi se fremveksten av smartbygg og «tingenes internett» (IoT), der flere og flere deler av kontorlokalene og næringsbyggene kobles sammen til et helhetlig system der alt kommuniserer med alt over internett. Sensorteknologi implementeres i flere og flere enheter, og dataene denne teknologien genererer kan samles inn og analyseres og utnyttes for å styre og optimalisere driften av kontor- og næringsbygg.
IT-selskapet Atea, for eksempel, går hardt ut og er i ferd med å skape verdens smarteste næringsbygg på Sola i Rogaland. Ved hjelp av sensorteknologi installert i lamper spredt utover hele kontoret er planen å måle blant annet CO2, temperatur og bevegelse. Ifølge Frode Aardal, forretningsutvikler i Veni og tidligere avdelingsleder for smartbygg i Atea, kan bygget ha en app som for eksempel viser hvor det er høyere temperatur i bygget, slik at man lett vet hvor man skal flytte seg om man fryser på jobb.
Teknologien vil muliggjøre et vell av nye, innovative løsninger. Kun kreativiteten vil sette grensene. Men allerede i dag finnes det flere apper som gir deg muligheten til å effektivisere driften av bygget eller kontorlokalet ditt. Hør gjerne med servicetjeneste- eller Facility Management-leverandøren om hvilke løsninger de kan tilby deg i dag.