Robotene inntar renholdsbransjen

Lesetid: 3.5 minutter

Teknologien er i ferd med å forandre renholdsbransjen for fullt. Automatisering, digitalisering og sensorikk kan gjøre renholdsprosesser både enklere, bedre og mer effektive. I takt med at teknologien forbedres kommer også robotikk til å bli en mulig løsning for flere. Markedet er spådd kraftig vekst i årene som kommer. 

Last ned gratis guide «Veikart for valg av renholdleverandør»

Renholdsrobotene tas i bruk på flere områder

Økt bruk av robotteknologi er en tiltagende trend i renholdsbransjen. Dette er typisk roboter som automatiserer rutinearbeid eller farlig arbeid på en sikker og effektiv måte.

Foreløpig er det roboter som tar seg av rengjøring av gulv, som er mest utbredt. Men roboter som rengjør tepper blir stadig vanligere. Vil du strekke deg enda lenger kan en vaskerobot være tingen. Når så mye som 95 prosent av kostnadene på gulvvask går til å betale manuell arbeidskraft, er dette et område der utviklingen går fort. 

Tidligere var du avhengig av nokså frie flater for å få god effekt av en robot. Nå finnes det imidlertid roboter som er smarte nok til å forstå utformingen av store områder, identifisere hindringer og lage en optimal rute på egen hånd. Enkelte roboter er i stand til å rengjøre nærmere 18 000 kvadratmeter per dag, og bruker laserscannere og ultrasoniske detektorer for å identifisere hindringer og bevege seg rundt dem.

Når roboten har lært seg den optimale ruten, kan den rengjøre uten tilsyn og kontinuerlig loggføre hvilke arealer som er rengjort. Straks ruten er gjennomført, guider roboten seg selv tilbake til stasjonen sin, der den lader seg opp og fyller på rengjøringsmidler før neste runde. 

Det finnes også roboter som vasker vinduer, som sveitsiske Gekko og CleanAnt fra Serbot AG. Disse er designet for utvendig vindusvask på skyskrapere og utfører denne jobben 15 ganger raskere enn et menneske som gjør det samme.

Les også: Dette må du tenke på når du kjøper renholdstjenester

Automatisert renhold er mer enn bare roboter

Automatiseringen av renholdsbransjen handler imidlertid ikke bare om store roboter. Det handler i vel så stor grad om bruk av sensorteknologi og apper. En kombinasjon av sensorer og nettbrett-teknologi kan styre renholdet til områder som er skitne. Denne type teknologi vil åpne enda flere muligheter innen  behovsstyrt renhold.

En sensor kan for eksempel melde fra om fulle søppelbøtter, hvor mange ganger det er tatt i dørhåndtaket til toalettene, tomme såpedispensere og så videre. Når denne informasjonen presenteres renholdsmedarbeideren i sanntid, kan problemene løses idet de oppstår.

I løpet av 2019 kan vi forvente å se fremskritt innen utviklingen og bruken av smarte sensorer, det vil si sensorer med innbygd kunstig intelligens. Disse sensorene er i mindre grad avhengig av å lagre informasjon i skyen. Dette vil gjøre det mulig for robotutviklere å utstyre maskinene sine med kunstig intelligens uten å ta hensyn til skyens infrastruktur. Som et resultat kan vi forvente smarte og mer autonome roboter, også innen renhold, i tiden fremover.

Roboter er dyrt

Selv om robotikk er på full fart inn i renholdsbransjen, er det fortsatt forholdsvis dyrt. Hvis du lurer på om roboter kan gjøre jobben i dine bygg, bør du i første rekke se etter produkter og løsninger som erstatter manuelle prosesser. Det er her du vil få mest igjen for pengene.

Men det er også lett å la seg blende av det nyeste og kuleste, uten å egentlig vite hva du får for pengene. Rengjøringsbransjen er opptatt av roboter for å kunne jobbe mer kostnadseffektivt. Derfor bør du se etter en renholdsleverandør som satser på teknologi og innovasjon ut ifra et kost-nytte perspektiv.

Hvis du ønsker å vite mer om hvordan du skal velge riktig renholdsleverandør, har vi utarbeidet en guide du kan lese her.

Guide til valg av renholdsleverandør