Slik skaper du en moderne kantine som dekker de ansattes behovEn gang i tiden var en kantine et sted som var åpent to timer om dagen og eksisterte utelukkende for å servere ansatte lunsj. Slik er det ikke lenger. Dagens moderne kantiner bør dekke de ansattes behov gjennom hele dagen. 

I dag forventer folk å få styre tiden sin i større grad enn før. De fleste arbeidsplasser har for eksempel ordninger som fleksibel arbeidstid, noe som betyr at hele arbeidsstokken ikke nødvendigvis er på jobb samtidig. Noen ønsker kanskje å starte tidlig og gå hjem tidlig, mens det for andre passer bedre å starte sent. Ikke minst er det mange som tidvis må legge inn lengre arbeidsdager og spise middag på jobb. Arbeidstakere anno 2022 har med andre ord varierte behov, også når det kommer til måltider. 

Last ned gratis guide «Slik skaper du den optimale kantinen»

Aktivitet i kantinen hele dagen

En moderne kantine kan være et sted som møter disse behovene. Se for deg et sted der morgenfuglene kan nyte frokosten mens de forbereder dagens gjøremål, men også et sted for kollegialt samhold og gode matopplevelser til lunsj og middag. Tenk deg videre at kantinen er det foretrukne stedet for ansatte som trenger en time-out med en snack eller en kopp kaffe. Og selvfølgelig leverer kantinen møtemat, hvis man ønsker det. Ved å møte denne typen behov, kan kantinen summe av aktivitet hele dagen. 

La kantinen bli en sosial sone

Sosiale soner på arbeidsplassen blir stadig viktigere for trivselen. Ifølge en undersøkelse fra Opinion mener hele 71 prosent av norske arbeidstakere at det sosiale på jobben er like viktig som det faglige. Dette skyldes blant annet at flere arbeidstakere i større grad visker ut skillet mellom jobb og fritid. Samtidig er det en trend å kutte ut små samlingssteder som vann- og kaffeautomat og heller bruke ressurser på større fellesarealer, som for eksempel en kantine med god standard. 

En moderne kantine er mer en bare en spisesal

I stedet for å tenke på kantinen som kun et spisested, kan en moderne kantine betraktes som et flerbruksrom. Dette bør også gjenspeiles i kantinens arealutnyttelse og møblering, ved for eksempel å dele den inn i forskjellige soner eller investere i en kaffebar med egen barista. Planlegger og tilrettelegger du for allsidig bruk, kan kantinen bli den ledende sosiale arenaen i hele bygget ditt. 

Personalrestauranter er en økende trend

De senere årene har personalrestauranter poppet opp i flere kontorbygg landet over. Dette er et moderne og gjennomarbeidet serveringskonsept som høyner kvaliteten på den tradisjonelle kantinen på flere områder. Ikke bare i forhold til sortiment og mattilbud, men også i forhold til interiør og design, servicenivå og åpningstider. En personalrestaurant kan øke kantinens bruksmuligheter for ansatte i bedriften, men kan også åpne for spennende konsepter utover tradisjonell kantinedrift. Med denne type løsning er det for eksempel mulig å bruke kantinelokalet til å arrangere matkurs, frokostseminarer og foredrag.

Les også: Kantine vs personalrestaurant: forskjeller, likheter og valgmuligheter

En kantine full av liv også utenom arbeidstid

Det er vanskelig å forsvare investeringer i en flott kantine som står tom store deler av dagen. Men en moderne kantine kan ha store bruksmuligheter også utover arbeidstid. Selv i helger og på fridager kan arealet benyttes. Hvis du gjør leietakere oppmerksomme på at de ikke trenger å bevege seg ut av huset for å arrangere sosiale events, kan kantinen bli et naturlig valg for juletrefester, sommeravslutninger og andre jobbrelaterte tilstelninger. Hvis leietakere også får mulighet til å tilby sine ansatte å leie kantinen til private arrangementer, kan rommet benyttes til selskaper som dåp, konfirmasjon og andre familiemarkeringer. Ønsker du ytterligere aktivitet, kan kantinen også være et ypperlig sted for afterwork-arrangementer eller lønningspils for alle leietakere i bygget.

Skap merverdi for leietakere med en moderne kantine

Forskning tyder på at sosiale arrangementer utenom arbeidstid er positivt for ansatte, noe som vil være et ekstra gode for bedriftene som leier kontorlokaler av deg. Hvis du klarer å utnytte de bruksmulighetene en moderne kantine har, vil du både få lojale leietakere, stabile leieinntekter og god utnyttelse av arealet til tider det normalt ville stått tomt. Ønsker du å lære mer om hvordan du kan skape den optimale kantinen, finner du flere tips og råd i vår e-bok om god kantinedrift.

Guide til hvordan du drifter kantinen i kontorbygget ditt