Koronaviruset Tips til renhold og håndhygiene på arbeidsplassen

Lesetid: 3.5 minutter 

Som fagsjef renhold i Toma AS har jeg fått mange spørsmål om Koronaviruset. Her deler jeg rådene vi gir til kunder og ansatte om forebygging av virussmitte på arbeidsplassen – alt er basert på livslang erfaring fra renholdsfaget, informasjon fra helsemyndighetene og den internasjonale bransjeforeningen for renhold, ISSA.

I skrivende stund melder norske medier om at 33 nordmenn er smittet av Koronaviruset. På verdensbasis er 90 000 smittet og over 3000 døde. Over 76 000 av de smittede er fra Kina.

Selv om det ikke har utviklet seg til en pandemi, bør smitte alltid tas på alvor. For oss som jobber med renhold er hygiene alfa og omega – og utbrudd som det vi nå ser forandrer ikke måten vi jobber på. Likevel er det en anledning til å sette renhold på agendaen.

Last ned gratis guide «Veikart for valg av renholdleverandør»

Dette er Koronaviruset

Koronaviruset ble oppdaget i januar 2020, etter at et utbrudd av luftveisinfeksjon oppsto i den kinesiske byen Wuhan. Smitten ble sporet til matmarkedet Huanan Seafood Wholesale Market. Mye tyder på at smitten kommer fra flaggermus, som også var virusbæreren under SARS-epidemien i 2003.

Viruset har fått navnet SARS-CoV-2. Sykdommen kalles COVID-19 (corona virus disease). Den gir influensalignende symptomer som feber, pustevansker eller hoste. Inkubasjonstiden er 2 til 10 dager.

Viruset er ufarlig for folk flest, men på lik linje med «vanlig» influensa, som årlig dreper 900 i Norge, er mennesker med svakt immunsystem utsatt.

Ønsker du å følge utviklingen av korona-utbruddet, anbefaler jeg nettsidene til Verdens helseorganisasjon (WHO). Folkehelseinstituttet har også grundig dokumentasjon.

Les også: Robotene inntar renholdsbransjen

Informer ansatte om viktigheten av god håndhygiene

Det enkleste grepet du kan gjøre er å informere dine ansatte om viktigheten av god håndhygiene. Korona spres gjennom dråpesmitte via hender og kontaktflater, som dørhåndtak, kaffemaskiner, automater og betalingsterminaler. Et godt råd er å vaske hendene ofte.

Smitte kan også skje i nær samtale eller ved hosting og nysing, når ørsmå spyttpartikler slynges ut i luften. Mange nyser mot albuen. Det er en grei nødløsning, men ikke den beste. Viruset kan nemlig leve opptil 9 dager utenfor kroppen, og klærne dine kan bære smitten rundt i over en uke.

Metoden jeg anbefaler, er den britene kaller «catch it, bin it, kill it», som anbefales av ISSA: Nys i et papirlommetørkle, kast det og vask hendene grundig med såpe, så viruset dør. Er du på reise, bruk alkoholholdig hånddesinfeksjon av typen Antibac, men vær obs på at spriting er til mindre nytte når det gjelder virus.

Munnbind er unødvendig, så lenge du ikke er smittet. Er du ikke smittet, øker faktisk smittefaren, da du oftere vil ta deg til ansiktet for å justere munnbindet.

Les også: Bedre kvalitet på renholdet med behovsstyrt renhold

Rengjør alle kontaktflater nøye og ofte

I virustider må man være ekstra nøye med å rengjøre alle kontaktflater grundig med rene mikrofiberkluter. Det gjelder alle steder som blir berørt med hender: lysbrytere, dørhåndtak, dørblad, armlener, kraner og nedtrykksknapper på toalett. Ønsker du gå grundigere til verks, kan man utføre dette flere ganger hver dag eller desinfisere kontaktpunktene.

I Toma anbefaler vi en frekvens på to ganger daglig og bruker servietter av typen ProLine ContraBac eller Antibac hånd- og overflatedesinfeksjon, som er testet mot kappekledde virus som koronaviruset.

Hvis smittede personer har oppholdt seg på arbeidsplassen, kan det i noen tilfeller være ønskelig å utføre smittevask. I Toma bruker vi LifeClean som desinfisering, et middel som har dokumentert effekt på virus og virker på 2 minutter.

Les også: Slik velger du en renholder med riktig miljøprofil

Desinfisering av rom

Skal du sterilisere eller desinfisere et areal, må du etablere en ren sone, en transportsone og en rengjøringssone. Har du en ATP-måler, kan du på få sekunder gjøre en hygienekontroll og fastslå hvor rent det er på stedet.

Ved utførelse av smitterenhold er det viktig at du tar på verneutstyr før du går inn i området. Dette for å unngå å bli smittet selv, men også så du unngår å ta med smitte ut til andre. Påfør desinfisering og ha ekstra på der det er mye smittemateriale.

Vi anbefaler at du rengjør med lineære og overlappende håndbevegelser, og at du unngår gnukking. La desinfiseringsmiddelet virke hele virketiden før det fjernes. Ta av verneutstyr og desinfiser alt utstyr før du forlater området.

Når du er ferdig, kan du gjøre en ny ATP-måling for å se resultatet av desinfiseringen.

ISSA anbefaler at du minimum bruker følgende verneutstyr hvis du mistenker at det befinner seg smittede personer i området:

  • Respirator med N95-filtrering eller bedre, eventuelt en luftrensemaskin*
  • Øyevern eller ansiktsmaske
  • Engangskjortel eller kroppsdekke (eller klare rutiner for tekstilvask)
  • Hansker
  • Skoovertrekk eller sko som kan desinfiseres

Lykke til med renholdet – og er du i tvil, snakk gjerne med våre eksperter.

Guide til valg av renholdsleverandør