Kantinetrender: Hva ser leietagere etter i dag?En god kantine skaper et mer attraktivt bygg. For dagens leietakere er det faktisk blant en av de viktigste daglige leveransene. Men hvilke kantinetrender er egentlig avgjørende for leietagere på utkikk etter nye kontorlokaler i dag?

Opptil en fjerdedel mener at kantinen er viktig ved valg av jobb. I en undersøkelse med 750 personer, utført på oppdrag fra OBOS, viser at kantine er viktigst på arbeidsplassen for trivsel, uavhengig av aldersgruppe. Så mange som én av tre er villige til å ta på seg 15 minutter lengre reisevei hvis lokalene og kantinen er bra. 

Her lister vi opp de viktigste kantinetrendene du bør holde et øye med for å kapre leietagere til næringsbygget ditt.

Last ned gratis e-bok: Din guide til vellykket drift av kantine og  personalrestaurant

Personalrestauranter

Det har lenge vært en trend å kutte ut små samlingssteder på arbeidsplassen, som vann- og kaffeautomater, med større, påkostede kantiner eller personalrestauranter. Interiørarkitekt Benedicte Arentz i Lund + Slaatto Arkitekter AS, forteller at flere kontorbygg i dag har kantiner som er utformet omtrent som restauranter, kafeer og hoteller. 

Det forklarer hvorfor såkalte personalrestauranter har poppet opp i en rekke næringsbygg landet over de siste årene. Kort fortalt tilbyr en personalrestaurant et bredere tilbud gjennom hele dagen og et større spenn i sortiment, i motsetning til kantiner som har gjerne har et mindre utvalg og et enklere utseende. For å sette det litt på spissen: der en tradisjonell kantine i all hovedsak har som mål å fôre gjestene, har en personalrestaurant som mål å begeistre gjestene.

Ta gjerne en kikk på artikkelen «Kantine vs personalrestaurant: Forskjeller, likheter og valgmuligheter» for mer informasjon om hvordan en personalrestaurant kan utformes.

Kantinelokalet for sosiale arrangementer

Stadig flere kantinelokaler utnyttes til andre situasjoner utover matservering i lunsjen. Det er noe av grunnen til at flere gårdeiere ser på kantinen eller personalrestauranten som en spennende mulighet for å utnytte det som ellers ville vært kantineområdet, til et tilbud som strekker seg ut over den tradisjonelle åpningstiden mellom kl. 11 og 13.

«The Kitchen», personalrestauranten i Industri Energi Holdings nye lokaler i Torggata i Oslo, for eksempel, gis leietakerne muligheten til å arrangere sosiale sammenkomster, fester og events.

Teknologi

Teknologiske løsninger i kantinen blir stadig mer vanlig, og det finnes en rekke løsninger på markedet som har til hensikt å forenkle og forbedre kantinedriften. Dette er kanskje ikke noe leietagere eksplisitt ser etter når de leter etter nye kontorlokaler, men du kan være sikker på at de vil bli begeistret over gevinstene det gir ansatte og andre gjester. La meg gi deg noen eksempler:

  • Sensorteknologi: Sensorer i dører og inngangspartier kan identifisere antallet mennesker som befinner seg i bygningen til enhver tid. Med denne informasjonen kan kantinemedarbeiderne bedre planlegge for mengden mat som behøves i løpet av en dag.
  • Smart buttons: Såkalte «smarte knapper» installert på eller i nærheten av ulike dispensere og maskiner i kantinen, gir kantinegjestene muligheten til å gi beskjed til kantinemedarbeiderne når det er tomt med kun et tastetrykk.
  • Selvbetjente kasseløsninger: Ubemannede kasseløsninger, som gjestene selv kan betjene, tar både mindre plass i kantinelokalene og kan håndtere kundene raskere enn tradisjonelle kassemedarbeidere. Resultatet blir blant annet kortere køer og mer fornøyde kunder.

Les også: 5 ting du må tenke på når du skal etablere kantine i et kontorbygg

Bærekraft og redusert matsvinn

Det kastes minimum 350 000 tonn fullt brukbar mat i Norge hvert år. Dette er noe flere og flere privatpersoner og leietakere blir bevisste på og ønsker å gjøre noe med. For å sette det hele i kontekst: Forbrukerrådet har i samarbeid med Matvett gjennomført en undersøkelse på handlevaner og holdninger til mat og holdbarhet. Funnene viser at fire av fem forbrukere ønsker å kaste mindre mat, både av hensyn til økonomi og miljø. 

Du kan forvente at en gjennomtenkt tilnærming til og gode implementerte løsninger for redusert matsvinn er noe flere leietakere setter høyt på listen over viktige kriterier for en god kantineløsning. Sensorteknologien nevnt over, som bidrar til bedre ressursutnyttelse i kantinen, for eksempel, vil utvilsomt bidra til å redusere matsvinnet.  

Sunn mat

Sunne og friske medarbeidere er viktig for alle arbeidsgivere. Det både reduserer sykefraværet, øker produktiviteten og hever trivselen på arbeidsplassen. Sunn mat er dermed en viktig kantinetrend i kontorbygg landet over og noe mange leietagere ser etter i kontorbygg. 

Gjensidige, for eksempel, gjennomførte en spørreundersøkelse blant sine ansatte, og fikk til svar at hjemmelaget mat var et ønske. I dag tilbyr de derfor sunn og hjemmelaget mat, med to ulike varmretter og salat hver dag. 

I forskningsprosjektet Biofresh er det blant annet undersøkt hva som skal til for å få kontorarbeidere og skoleungdommer til å spise sunne råvarer. I personalkantinene de studerte, var salatbaren populær, men det viste seg samtidig at tilgang på kjøtt og andre proteiner var helt nødvendige for at folk skulle velge salatbaren. I tillegg kom det fram at plassmangel ofte gjorde at grønnsaker ble lagret på kjølerom ved for lav temperatur, som både ødelegger smak og kvalitet – vesentlige kriterier for at gjestene skal velge sunne alternativer. 

Er du interessert i å vite mer om hvordan du kan skape den best mulige kantinen i ditt kontorbygg? Da kan du fortsette lesingen i vår artikkelsamling om vellykket drift av kantiner og personalrestauranter, tilgjengelig for nedlastning nedenfor.

Din guide til vellykket drift av kantine og personalrestaurant